• Activiteiten
  • Toneelregie

Toneelregie

Opleiding/ervaring

regisseurIk heb een gedegen opleiding gevolgd op het gebied van toneelregie. Vanaf 1986 ben ik actief als regisseur, waarbij ik talrijke producties heb geregisseerd zoals blijspelen, kluchten maar ook grote producties. Bij deze grotere producties komen naast toneel ook andere disciplines aan bod: Hierbij valt te denken aan cabaret, dans en zang.
 De laatste jaren zie ik vooral uitdaging in deze grote en bijzondere producties, vooral als deze producties betrekking hebben op een stukje cultureel erfgoed van de regio. Een voorstelling op locatie geeft een extra dimensie aan zo’n productie.

 

Enkele voorbeelden van grote producties zijn:

  • Seizoen 2008-2009: De megaproductie “Kleine Mensen, Grote Helden” van Setovera uit Sevenum, die in totaal ruim 3000 bezoekers getrokken heeft.
  • 
Seizoen 2010: In samenwerking met het Peels Toneel uit Helenaveen een wagenspel over De Gouden Helm. Onder het motto “De Tour d’n Helm” hebben we dit schouwspel in totaal 22 maal opgevoerd in de regio.
  • In 2010 en in 2011: "’n Ongeluuëfeleke Kersaovend”, de Venrayse versie van “A Christmas Carol”. Bij deze productie zijn alle registers opengetrokken om een professionele en memorabele voorstelling neer te zetten. Met een totale cast van ruim 70 personen en 5 uitverkochte schouwburgen werd deze productie een groot succes die alom veel waardering en respect afdwong.
  • In 2012 heb ik met toneelvereniging Crescendo uit Ysselsteyn een productie op locatie opgevoerd. Samen met dochter Esther, theatervormgever van professie, heb ik een concept uitgewerkt dat handelt over een stukje regionale historie. Onder de titel "Ballingschap in de Peel"  vertoonden wij de nasleep van de 80-jarige oorlog, waarbij katholieken uit Deurne voor het belijden van hun geloof aangewezen waren op een grenskapel, die net over de grens met het huidige Limburg lag. De belevenissen van de toenmalige pastoor Jacobs staan in dit stuk centraal. Als locatie fungeerde de boerderij van de familie Janssen aan de Pastoor Jacobspeel te Ysselsteyn. In totaal hebben 14 uitvoeringen van “Ballingschap in de Peel” plaats gevonden op  deze unieke locatie.

ballingschap in de peel

Toneelprijzen

De Productie “Kleine mensen, grote helden” leverde in het seizoen 2008-2009 een 4-tal nominaties op van het LFA. Twee van deze nominaties resulteerden in een 1e prijs, waaronder die voor beste toneelproductie van de provincie Limburg over het seizoen 2008-2009.
De productie  ” ‘n Ongeluuëfeleke kersavond” kreeg in 2011 een 2-tal nominaties en werd vervolgens beloond met een 1e prijs voor  “Beste nieuwe initiatief” van de provincie Limburg over het seizoen 2010-2011. Op veel verzoek werd in december 2011 een 2-tal reprise-voorstellingen gegeven.

© 2024, Passie voor Verhalen
Alle rechten voorbehouden